Uncategorized

Delegation ska göra Värmdö jämställt

Delegation ska göra Värmdö jämställt

Värmdö måste bli jämställt. I många delar av samhället, från skolgång till arbetsmarknad, sjukvård eller rättsväsende, ges män bättre förutsättningar än kvinnor. Det vore önskvärt, men är inte sannolikt, att Värmdö är en kommun där denna orättvisa mellan män och kvinnor inte existerar.  Idag på internationella kvinnodagen lägger vi fram två förslag som ska genomlysa hela kommunens verksamhet för att se var orättvis diskriminering förekommer. Värmdös politiker måste ta sitt ansvar och ge Värmdös kvinnor samma självklara rätt som män att forma samhället och sina egna liv.

Vi lever i ett samhälle där det finns påtagliga klyftor mellan män och kvinnor. Vi har en extremt könsuppdelad arbetsmarknad som innebär att män och kvinnor i stor utsträckning arbetar med olika saker. Det är ett problem i sig som förvärras av att mäns och kvinnors arbeten värderas olika. Fackförbundet SKTF har tidigare visat hur exempelvis en ekonom som arbetar i ett mansdominerat företag tjänar mer än 10.000 kronor mer i månaden än en ekonom som arbetar i en  kvinnodominerad bransch som i en kommun. Också i de fall män och kvinnor utför exakt samma arbetsuppgifter så tjänar män mer än kvinnor. En majoritet av de akademiker som examineras är kvinnor, men trots detta är det män som får höga chefsposter.

Det är inte bara i arbetslivet klyftor mellan män och kvinnor gör sig påminda. Inom kulturen får män mer utrymme än kvinnor, inom idrotten ges mer tv-tid och bättre träningsförutsättningar till män, i skolan behandlas pojkar och flickor olika och innanför hemmets väggar är det i nästan alla misshandelsfall en man som slår en kvinna. Många av dessa skilda förutsättningar mellan män och kvinnor kan kommunen påverka, men då krävs både kunskap och ambitioner.

Idag på internationella kvinnodagen lämnar vi från Vänsterpartiet in en motion som föreslår att en kommunal jämställdhetsdelegation upprättas. Den ska nagelfara varje del av de beslut som fattas och den verksamhet som bedrivs av kommunen ur ett jämställdhetsperspektiv. När stöd till föreningar delas ut ska delegationen se om män och kvinnor får samma stöd, när löner sätts, när chefer utses eller när investeringar görs i stadsmiljön, då ska jämställdhetsdelegationen ställa frågan om besluten försvårar eller underlättar strävan efter ett jämställt samhälle. Vår motion föreslår också att Värmdö kommun årligen upprättar ett jämställdhetsbokslut som mäter vilka konkreta åtgärder som vidtagits för att främja jämställdhet, och vad dessa åtgärder fått för resultat.

Det politiska parti som menar allvar med budskap om jämställdhet måste också se till att information samlas in om hur mäns och kvinnors förutsättningar ser ut idag i kommunen. När denna kunskap finns behöver konkreta satsningar göras som syftar till att ge män och kvinnor samma möjligheter att forma sina liv. En jämställdhetsdelegation och årliga jämställdhetsbokslut kan vara de verktyg som gör att Värmdö går från ord till handling. Anledningen till våra förslag är lika viktig som enkel – ett samhälle som skapar klyftor mellan män och kvinnor är ett omodernt och orättvist samhälle. Värmdö förtjänar bättre.

Tobias Smedberg och Ellen Brink, Vänsterpartiet Värmdö.

Dela den här sidan:

Kopiera länk