artikel

Interpellation gymnasievalet

Med anledning att Värmdö kommun hävdar att kommunen inte ingått något samverkansavtal om en gemensam gymnasieregion vill Vänsterpartiet ha besked om hur och varför allt blev så fel.

  

2008-01-28

Interpellation

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande

Angående gymnasievalet 2008

Med syftet att skapa en gemensam gymnasieregion har KSL under flera år utrett hur detta skulle kunna organiseras. Enligt uppgift fanns under hösten 2007 ett avtalsförslag klart. För att gälla skulle länets kommuner godkänna och underteckna avtalet.

Eftersom gymnasievalet skulle ske under januari och februari i år var det dessutom angeläget att respektive kommun snabbt i vederbörlig ordning tog ställning till förslagets innehåll. Enligt tillgängliga uppgifter har detta också skett i flesta av länets kommuner.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Värmdö hävdar dock att så inte har skett i Värmdö. Vid sitt sammanträde den 24 januari 2008 beslutar nämnden att Värmdö kommun inte har ingått något samverkansavtal.

Värmdö kommuns sena ställningstagande ställer genom detta beslut till det för länets kommuner och alla elever i årskurs nio.

Eftersom Värmdö kommuns sena behandling och beslut i frågan försvårat, för att inte säga nästintill gjort det omöjligt för länets elever, att välja gymnasium är det viktigt att vi nu ordentligt reder ut hur allt kunde bli så fel.

Med hänvisning till det ovan anförda ställer jag följande frågor till ordföranden för gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande:

  • Delar du vår uppfattning att Värmdö kommuns tillkortakommande ställt till stora problem för länets alla elever i årskurs nio, deras föräldrar och samtliga länets kommuner?
  • När fanns samverkansavtalet klart för behandling och vilka åtgärder vidtogs då av nämndens presidium?
  • Hur och när diskuterades förutsättningarna för Värmdö kommun att fullt ut delta i den gemensamma gymnasieregionen?
  • Vilka problem skulle en gemensam gymnasieregion få för Värmdös ungdomar och Värmdö kommun? Vad skulle det kosta?
  • Slogs ni aldrig av tanken att reformen borde skjutas på ett år?
  • Vi kan väl alla konstatera att en rad fatala misstag har begåtts. Jag vill därför också fråga om dessa misstag beror på brister i tjänstmannaorganisationen eller tillkortakommanden i kommunens politiska organisation/ledning?
  • Vilka åtgärder måste vidtas för att inte liknande misstag skall ske framöver?
  • Skall någon utvärdering av det inträffade ske?

                                                                 Mats Skoglund (v)

 

                                                                                                      

                                                                   

                                                                                                  

 

 

        

 

 

 

 

 

   

Dela den här sidan:

Kopiera länk