Uncategorized

Stoppa bidrag till skolor som drivs av grova brottslingar

Kommunens bidrag till friskolekoncernen Edicon

I media har vi uppmärksammatas på att friskolekoncernen Edicon erhållit ca 200 miljoner i skolpeng/bidrag från länets kommuner. Koncernen som har tre gymnasieskolor i Stockholmsområdet drivs av personer som dömts till långvariga fängelsestraff för grov brottslighet. En manlig pedofil, en kvinnlig hallick och en man som dömts för försök till ekonomisk brottslighet. Medan huvudägaren avtjänar ett långt fängelsestraff för sexualbrott mot små barn drivs skolan nu formellt av huvudmannens åldrige far.

Trots att tillståndet att bedriva skolorna tillkommit i laga ordning och ägararrangemanget är helt lagligt är det upprörande att det är möjligt för grova brottslingar att fortsätta sin verksamhet. Att verksamheten drivs med skattemedel gör det än mer upprörande.

Utbildningsminister Jan Björklund uppger att han omedelbart tänker ta initiativ till att ändra lagen. Skolborgarrådet Lotta Edholm i Stockholm undersöker om staden kan stoppa utbetalningarna av skolpeng till Ediconkoncernen.

Jag menar att det är orimligt att företag som ägs av grovt kriminella personer finansieras med skattepengar.  Då det framkommit att även Värmdö kommun genom skolpeng bidrar till finansieringen av Ediconskolorna bör även Värmdö kommun undersöka möjligheterna till att stoppa utbetalningarna till Ediconkoncernen.  

Därför frågar jag ordföranden för Finansieringsnämnden för utbildning:

  • Anser du att det är rimligt att Värmdö kommun  betalar skolpeng till företag som drivs av grova brottslingar?
  • Är du beredd att undersöka ifall Värmdö kommun kan stoppa utbetalningen av skolpeng till Ediconskolorna?

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk