artikel

Ungdomsbostäder – ett tankefel!

Bostadsbristen har ingen åldersstämpel. Den är allvarlig för både unga och andra. För det byggs för lite bostäder, särskilt hyresrätter. Inte för att det byggs för lite ungdomsbostäder. I Vänsterpartiet menar vi att ålderssegregationen inte får bli djupare. Kontaktytorna mellan generationerna behöver tvärtom öka.

I Värmdös hyresbostadskö står nu ca 5500 personer. Kön ökar med ett par hundra per år. I länet behövs 15 – 20 000 nya bostäder per år enligt Länsstyrelsen och Boverket. Vänsterpartiet vill bygga 18 000 bostäder per år i länet. I Värmdö har vi till 2022 förslag på nära 8 000 nya lägenheter varav 4 757 hyresrätter.

Det är svårt att sälja bostadsrätter i Värmdö nu. JM har stoppat Vattentornsberget och vill att kommunen stoppar sina projekt där och vid Centrum. Så kommunen har flyttat Vattentornsberget till 2022 och Centrumplanerna till 2019-22 (med c:a 70 lägenheter??!). Kommunstyret har helt avsagt sig initiativet.

Men vad som nu ska byggas i Charlottendalshöjden ser vi som en seger. Vänsterpartiet ensamma fick rätt!

Först ville den politiska majoriteten bygga tillfälliga barackbostäder för ungdomar. Vi var emot. Vi vill ha åldersneutrala bostadsområden och tillfälliga baracker vet vi blir mycket dyrare än permanenta bostäder. En utredning visade en hyra på 7500-7800 kr/mån för 1 rok 34 kvm. Permanent skulle det bli 4000-4300 kr/mån.

Nu föreslås istället 140 bostäder i olika storlekar och låg parkeringsnorm. Bra! Men vi ser gärna lite färre 1:or och 2:or och istället några fler treor för bättre generationsblandning och en förskola i någon bottenvåning.

Men för att bostäderna ska kunna efterfrågas även av unga krävs rimliga hyror, och det kräver effektivare plan- och byggprocesser, att ritningar från tidigare projekt återanvänds, rättvisa taxor, avgifter och skatter samt låg p-norm. Kommunen ska inte kräva maximalt markpris och inte exploateringsbidrag för det alla har nytta av. Då kan vi få hyresrätter med rimliga hyror för ungdomarna och alla andra i bostadsnöd.

Mats Skoglund och Bertil Krakenberger, Vänsterpartiet i Värmdö

Dela den här sidan:

Kopiera länk