artikel

Motion angående kvinnliga gatunamn

Hälften av alla Värmdöbor är kvinnor. Det är emellertid inget som avspeglas i våra väg- och gatunamn. Totalt finns ca 1360 gator och vägar i kommunen av dessa har 47 mansnamn och endast 15 kvinnonamn. Det är en stor brist som behöver åtgärdas.

Gustavsbergs centrala delar står nu inför en stor utbyggnad vilket gör att det finns möjligheter att öka andelen gator med namn efter kända värmdökvinnor.

Fabriksstaden är det område som ligger längst fram i utbyggnadsprocessen vilket gör att ett antal gator skall namnges. Det är nu dags att ge några av dessa nya vägar och gator kvinnonamn.

I den gamla ärorika porslinsfabriken arbetade många kvinnor direkt i produktionen och som formgivare och keramiker. Det bör vara möjligt att ge några av de nya gatorna namn efter kvinnor som verkat på fabriken.

Med hänvisning till det ovan anförda föreslår vi därför

  • att namnberedningen ges i uppdrag att namna en stor andel av Fabriksstadens tillkommande gator namn efter kvinnor som verkat på fabriken.
  • att namnberedningen ges i uppdrag att i övrigt verka för jämställdhet vid namning av vägar, gator och platser i Värmdö kommun.
2012-10-23

Bertil Krakenberger

Vänsterpartiet

Dela den här sidan:

Kopiera länk