Uncategorized

Frågor och svar till Lärarförbundet

Inför 2010 års valrörelse ställer Lärarförbundet i Värmdö några frågor till Värmdös politiska partier. Nedan följer frågorna med Vänsterpartiets svar 

Hur vill ert parti att kommunen ska arbeta med barn i behov av särskilt stöd?

Kommunen ska ombesörja att behovet täcks till 100%  för barn i behov av särskilt stöd. Pengarna ska vara särskilda och inte ingå i den vanliga skolpengen. All undervisning för barn i behov av särskilt stöd ska utföras av de bäst och högst utbildade personalen.

Hur ser ert parti på gruppernas storlek i de olika skolformerna (förskola, skola, fritids), och dess påverkan på kvalitén?

Vi ser att gruppernas storlek påverkar kvalitén, För stora grupper sämre kvalité, mindre grupper bättre kvalité. I förskolan och framför allt fritids är det väldigt uppenbart.

I skolverkets senaste statistik kan vi konstatera Värmdös lärartäthet är bland de lägsta i landet. Vad vill ert parti göra för att förbättra det?

Vi delar den analysen och har de senaste åren i vår budget anslagit drygt 20 miljoner kronor mer till skolan för att öka lärartätheten. Den röd-gröna överenskommelsen om skolpolitiken säger att det ska vara minst 9 pedagoger per 100 elever.

Vår erfarenhet är att arbetsbelastningen hos våra medlemmar är hög. I alla skolformer har lärare svårt att få tillräckligt med tid för sin planering. Vad vill ert parti göra för att lösa problemet?

Fler lärare och att varje lärare har färre elever.

Kompetensutveckling för lärare så de kan använda modern it-teknik som underlättar både planering och dokumentation

 Vad anser ert parti är rimlig lön för en lärare?

Från 25000kr och uppåt.

Vad tänker ert parti göra för att få ut mer av pengarna till klassrummet/avdelningen?

Bort med köp och säljsystemet. Minska administrativa kostnader och dubbelarbetet.

Ett av UBN:s mål är; Andelen årsarbetare i förskolan med högskoleutbildning ska vara minst 35 % vid utgången av läsåret 09/10. Hur tänker ert parti arbeta för att nå dit?

Budgetar så att målen går att uppfyllas. Vara en attraktiv arbetsgivare och höja statusen med högre lön och förskollärar-lyftet.

 Värmdö den 15 augusti 2010

VÄNSTERPARTIET VÄRMDÖ

Helena Valentin

Dela den här sidan:

Kopiera länk