artikel

Emil har inte råd

I veckan som kommer öppnar Sveriges första privata barnsjukhus. Endast barn som har privat sjukfölrsäkring eller betalar 1400 kronor tas emot. Orättvisorna i Alliansen Sverige ökar ytterligare.

  

 

Emil har inte råd

För första gången i Sverige öppnar nu ett privatfinansierat barnsjukhus. Astrid Lindgren – som namngett vårt offentligt finansierade barnsjukhus i absolut världsklass – skulle sannolikt ha vänt sig i sin grav om hon visste åt vilket håll utvecklingen gått. Emil i Lönneberga hade inte kommit i närheten av barnsjukhuset Martina med sina tre kronor, som han betalade doktorn i Mariannelund för att bli befriad från soppskålen.

Martina ska ta emot omkring 20 000 besök årligen, hoppas delägarna, de flesta riskkapitalister med bolag inom sms-lån, fastigheter och finansiella tjänster. Och köerna till barnsjukvården är periodvis långa – alliansen har prioriterat skattesänkningar framför investeringar i barnsjukvården.

Men står man med ett sjukt barn vid Martinas dörr får man vård bara om man tecknat en privatvårdsförsäkring eller kan betala 1 400 kr. Försäkringen kostar 308 kr/mån – för en trebarnsfamilj betyder det drygt 11 000 kr/år.

Målet för Vänsterpartiet är bästa tänkbara vård för ALLA barn. Vi kan aldrig acceptera ett samhälle som gör skillnad på barns rätt till vård beroende på föräldrarnas betalningsförmåga. Alla ska ha rätt till snabb akutvård när man brutit foten eller fått en hjärnskakning.

Detta är ett eldprov för oss politiker som vill försvara den allmänna välfärden med god vård för alla medborgare. De som väljer att gå till Martina är antingen missnöjda med landstingets barnsjukvård eller tror helt enkelt att en dyrare patientavgift ger bättre vård och bemötande. Det är kritik som vi måste ta till oss. Vi behöver satsa mer på att rusta upp barnsjukvården.

Barnmottagningar ute i bostadsområden där ohälsan är som mest utbredd i nära samverkan med primärvård, barnmedicin, familjecentraler och barnpsykiatrin, vore ett första steg mot en sjukvård som inte gör skillnad på barn. Inte minst behövs insatser som på olika sätt förebygger ohälsa. Alla besök inom vården ska givetvis vara kostnadsfria. Med dessa förbättringar blir de privata alternativen överflödiga.

Mats Skoglund (v)

 

 

 

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk