artikel

Daniella Sjölund från V-kongressen

Jag vill tacka för förtroendet att få representera V-Värmdö på kongressen! Jag har haft en mycket lärorik, intressant, diskussionsrik och intensiv helg i Norrköping. Kortfattat om några om de beslut som fattades under helgen; (alla motioner och partistyrelsens svar kan läsas i sin helhet på www.vansterpartiet.se/kongress2008

Om ni vill läsa en annan och mer konkret bevakning av kongressen än den som ges i traditionell borgarmedia så läs inlägget i dagens konflikt; https://www.dagenskonflikt.se/

Daniella Sjölund
Kongressombud

 

Jag vill tacka för förtroendet att få representera V-Värmdö på kongressen! Jag har haft en mycket lärorik, intressant, diskussionsrik och intensiv helg i Norrköping. Kortfattat om några om de beslut som fattades under helgen; (alla motioner och partistyrelsens svar kan läsas i sin helhet på  www.vansterpartiet.se/kongress2008,

* Arbetstidsfrågan väckte starka känslor. Att programkommissionen valt att under avsnittet strategiska huvudlinjer omformulera sex timmars arbetsdag till "normalarbetstiden ska kortas", tolkades av många som att vänsterpartiet nu lämnar en av sina viktigaste hjärtefrågor och att det sänder ut fel signaler till partiets väljarbas. Den fyra timmar långa debatten resulterade i att vänsterpartiets kongressombud röstade för en medelväg där man behåller meningen "Normalarbetstiden ska kortas" men med tillägget "Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön är målet".

*Vänsterpartiets kongress valde en ny styrelse för partiet. Resultatet är en kvinnodominerad partistyrelse med många nya ledamöter. Nästan hälften, 14 av 32 ledamöter, är nyvalda.

*Kongressen beslutade att bifalla motion A61 (med att satserna): att partiet tillsätter en arbetsgrupp som får i uppdrag att senast till valrörelsen 2010 utforma en tydlig och vass sjukvårdspolitik som kan uttryckas i ett fåtal punkter. De ska ta sin utgångspunkt i de reella problem som allmänhet, patienter och personal upplever (skisserade ovan)och utmynna i ett för befolkningen greppbart och tilltalande alternativ till borgarnas kundtänkande och privatiseringsiver. Att partiet utifrån denna utarbetade sjukvårdspolitik initierar en bred sjukvårdspolitisk debatt på olika nivåer i samhället

* Kongressen beslutade barn ska få ha fler vårdnadshavare än dagens två, vänsterpartiet behöver utveckla en egen, progressiv familjepolitik som är anpassad till dagens verkliga familjekonstellationer. Motionen motiverades med att vuxna som i praktiken fungerar som barnets förälder bör ha det legala stödet och skyldigheterna. I dom fall där två samkönade par skaffar gemensamma barn blir bara den biologiska mamman och pappan vårdnadshavare. Dom andra två föräldrarna har vid partners dödsfall eller vid en separation ingen rätt till barnet. Samma sak gäller för styv- eller bonusföräldrar som kan ha levt med ett barn sedan dennes födelse men inte har någon formell rättighet eller skyldighet till barnet

* Dagens regler gällande återbetalning av studielån drabbar de grupper som är i störst behov av att ta studielån och är idag en tydlig klassfråga.

Kongressen beslutade att återbetalningsreglerna av studielån studenter måste mildras. 

*Kongressen gick efter en lång debatt på partistyrelsens linje att avslå motioner angående förbud mot minderårigas bärande av slöjor.

*Lång debatt blev det även i Kubafrågan som motion A116 gällde, kongressen beslöt efter votering att gå på partistyrelsens förslag om avslag. I partistyrelsens svar anges bland annat att Kuba inte uppfyller de minimikrav som måste ställas på en demokrati.

*Kongressen beslutade att stödja fri fildelning för icke-kommersiella syften. Det innebär att all spridning, upp- och nedladdning av tex kultur- och mjukvaror ska vara tillåten. Samtidigt vill man se stärkt stöd till upphovsrättsinnehavare, genom en satsning på kultur- och mjukvarusektorn.

*Kongressen antog under söndagsförmiddagen ett skarpt uttalande om hur arbetsmarkanden har förändrats efter EG-domstolens domar i bland annat Vaxholmsmålet. – Upp till kamp för de svenska kollektivavtalen, sade partistyrelsens Eva-Britt Svensson i sin inledning.

På kongressen deltog också många inbjudna gäster som höll bra tal och anföranden, bland annat ordföranden i Ung vänster, Ida Gabrielsson (önskar att jag blivit fostrad där!), vice ordföranden i SV, Audun Lysbakken, Lars Werner (som också bjöd upp CH Hermansson till podiet).

Det kommer att ta tid att smälta alla intryck från kongressen, sammantaget så har jag blivit mycket inspirerad att fortsätta vår kamp för ett rättvist och jämlikt samhälle!

Daniella Sjölund

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk