artikel

Kvinnolöner & baddräkter

I Mitt i Värmdö går kommunalrådet Stefan Dozzi (kd) till hårt angrepp mot Mats Skoglund och vänstern. Han tål inte att Mats Skoglund stöder de kvinnor som vill bada i bara badbyxor, precis som män tillåts göra. Han anser att Vänsterpartiet istället skall jobba för högre kvinnolöner. Vänsterpartiet gör båda delarna. (Kd) är emot båda delarna. Läs mer nedan.

  

2008-02-19

Svar till Stefan DozziKommunalrådet Stefan Dozzi (kd) retar upp sig på att jag tycker att kvinnor ska få bada iklädda bara badbyxor i kommunens nya badanläggning. Stefan säger också att det blev tyst i kommunfullmäktige då jag tog upp frågan.

Bakgrunden är att Vänsterpartiet med stöd av den övriga oppositionen ville att badhusets entréavgifter skulle beslutas av kommunfullmäktige, inte av simhallsbolagets styrelse som allianspartierna förespråkade. I detta sammanhang frågade jag simhallsbolagets ordförande om det fanns någon baddräktspolicy.

Kommunfullmäktiges ordförande ansåg att det var avgifterna, inte baddräktspolicyn, som skulle diskuteras. Därför blev det inte mera sagt i badklädesfrågan. Många har frågat om politikerna inte har viktigare saker för sig än att diskutera badkläder. Till dem vill jag säga att kommunfullmäktige diskuterade entréavgifterna under en timmes tid och min fråga om baddräktspolicyn tog två-tre minuter.

Frågan har också en annan dimension. Göteborgs kommun har ådömts ett skadestånd för olaga diskriminering efter att ha avvisat två romska kvinnor för att de hade för mycket på sig. I flera andra kommuner avvisas unga kvinnor för att de anses ha för lite på sig. Jag anser inte att Värmdö kommun ska överlämna åt personalen i simhallen att behöva ta ställning i dessa inte helt självklara beslut.

Jag håller med Stefan Dozzi att kroppsfixeringen hos unga tjejer är ett problem och i ljuset av detta är frågan om topless inte enkel och just därför behövs en genomtänkt och fastlagd policy.

Stefan Dozzi anser också att jag borde fokusera på andra jämställdhetsfrågor, till exempelhögre kvinnolöner. Det har jag och Vänsterpartiet gjort under många år och vid alla dessa tillfällen har Stefan Dozzi röstat ner våra förslag. Bara i årets budget ville Vänsterpartiet anslå tio miljoner extra för att göra det möjligt att höja de kvinnodominerade yrkesgruppernas löner. Under de senaste fem åren har Vänsterpartiet velat anslå 53,5 miljoner kronor för att kunna höja de skamligt låga kvinnolönerna.  

 

 

     

Dela den här sidan:

Kopiera länk