artikel

(V) vill ha fler heltidstjänster

Från och med nästa år stramas möjligheten för deltidsarbetslösa att fyllnadsstämpla åt ordentligt. Åtstramningen drabbar kvinnor i offentlig sektor särskilt hårt.

  

2007-10-22

Interpellation

Angående fler heltidstjänster

Från och med nästa år stramas möjligheten för deltidsarbetslösa att fyllnadsstämpla åt ordentligt. Åtstramningen drabbar kvinnor i offentlig sektor särskilt hårt.

Vänsterpartiet har tidigare motionerat i denna fråga. Vi har då föreslaget att heltid skall vara norm med möjlighet till den anställde att välja heltid. Då kommunens jämställdhetspolicy 2007-2008 diskuterades yrkade vi tillsammans med den övriga oppositionen att jämställdhetsplanen skulle kompletteras med att rätt till heltidsarbete skall vara en åtgärd för ökad jämställdhet. Tyvärr avslogs yrkandet.

Nu när arbetslösheten och utanförskapet skall ersättas av arbetslinjen är det extra viktigt att kommunerna gör sitt yttersta för att omvandla deltidstjänster till heltid. På övriga områden vidtar alliansen åtgärder för att det skall löna sig mer att arbeta än att vara arbetslös.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) vill nu sätta tryck på kommunerna att skapa heltidstjänster.

Jag vill uttala en stark uppmaning till kommunerna att nu faktiskt skärpa sig och agera som en vettig arbetsgivare ska agera. Att en kommun med tusentals anställda inte kan organisera sig på ett sätt så de kan erbjuda heltid är nys. "För sjutton gubbar gör någonting!" är Sven Otto Littorins uppmaning till kommunalråden. (Citatet är hämtat ur Kommunalarbetaren 17/2007).

Med hänvisning till det ovan anförda ställer jag följande frågor:

  • Delar du arbetsmarknadsministerns uppfattning att det är möjligt att ersätta deltidsanställningarna mot heltidstjänster?
  • Hur stor andel av Värmdö kommuns anställda kvinnor arbetar deltid jämfört med männ?
  • Anser du att det finns ett genusperspektiv också på tjänstgöringsgraden?

                                Mats Skoglund (v)

 

 

 

 

 

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk