Nyheter

Hyresrätten är lika värdefull som allemansrätten – stoppa försäljningen av Värmdö bostäder!

Hyresrätter ger unga möjlighet att bo kvar i hemkommunen när de ska lämna föräldrahemmet. Men idag är det svårt att få tag på hyresrätter i Värmdö.

Ett kommunalt bostadsbolag kan skapa inkluderande bostadsområden för såväl ungdomar, studenter och barnfamiljer som för personer med funktionsnedsättning, pensionärer och singelhushåll – människor med olika ursprung, ålder och inkomst.

Med kommunalt bostadsbolag kan kommunen ta ansvar för fungerande bostadsförsörjning, men alliansen, med Moderaterna i spetsen, vill hellre sälja hela eller delar av Värmdö Bostäder.

Missnöjet har varit stort bland Värmdö Bostäders hyresgäster de senaste åren vilket också anges som ett skäl till försäljningen. Men allianspartierna har styrt bolaget de senaste åren och är därmed ansvariga för misskötseln som gett grogrund för missnöjet.

Istället för att ta ansvar och styra upp bolaget så vill Moderaterna slippa hyresgästerna.

Ett annat skäl att sälja är att kunna betala av på kommunens skulder. Vi anser inte det är hyresgästernas sak att betala skulderna.

Bristfällig konkurrens på byggmarknaden, spekulation på mark, långa beslutsprocesser och beskattningen av hyresrätter driver upp priserna för nyproduktion. Hyran för en nybyggd tvåa ligger ofta runt 11 500 kr per månad. Det är mer än många unga, småbarnsfamiljer, pensionärer, arbetslösa, singlar, funktionsnedsatta med fler har råd med.

Om bostäderna säljs till ett annat bostadsbolag så skjuter hyrorna i höjden. Det nya vinstdrivande bostadsbolaget vill ju tjäna på sin investering. Hyresgästerna får på så sätt betala för utförsäljningen!

Hyresrätterna är en förutsättning för en bostadsmarknad i balans. God tillgång till hyresrätter bromsar bostadspriserna – något även de som vill äga sitt boende värderar.

Långt ifrån alla har råd att hyra en nyproducerad hyresrätt eller köpa en bostad. De måste också ha någonstans att bo.

Stoppa utförsäljningen av Värmdö bostäder!

Angela Djurfelter

Vänsterpartiet Värmdö

Wirena Lopez Arenteg

Ung Vänster Nacka-Värmdö

Dela den här sidan:

Kopiera länk