artikel

Motion om bostäder till kvinnor som är utsatta för hot och våld i nära relationer

Bostadsbristen i Stockholms län drabbar ungdomar, nyinflyttade, nyskilda och alla som inte har råd att köpa sin bostad. Särskilt hårt drabbar bostadsbristen personer som pga. hot om våld måste hitta en ny bostad. Problemet är vanligast bland våldsutsatta kvinnor och enligt Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund (SKR) växer problemet. De efterfrågar nu garanterade bostäder ordnade av kommunerna.

Förra året anmäldes 28 000 fall av kvinnomisshandel, det är fler än någonsin. Vissa kvinnor söker sig till kvinnojourer. Efter ett par månader i kvinnojourens boende blir det dock dags att hitta ett eget hem. Många av de som ska lämna kvinnojourerna för ett eget boende mår psykiskt dåligt. De flesta har varit tvungna att sluta på sina jobb och vissa får försörjningsstöd. Då är det svårt att få ett hyreskontrakt. Ofta blir det i dag en lösning med vandrarhem eller hotellrum, och enligt kvinnojourer runt om i landet blir det ett allt större problem. De berörda kvinnorna behöver få trygghet och rutiner efter allt de har varit med om. De behöver etablera ett liv framåt. Det går inte att göra om man saknar bostad.

Bostadsbristen skapar hårt tryck på kvinnojourerna. I stället för att ta emot nya skyddsbehövande kvinnor, har de kvar kvinnor som egentligen är redo att gå vidare till eget boende. Den situationen är inte bra för någon av parterna.

Den långsiktiga åtgärden för att möta problemet är att bygga bort bostadsbristen. Vänsterpartiet arbetar för att allmännyttan ska uppdras att bygga fler hyresrätter med rimliga hyror. Det skulle underlätta såväl för våldsutsatta kvinnor som för andra att få ett tryggt boende.

Åtgärder behövs också på kort sikt. För en tid sedan träffade Vänsterpartiet en representant från Alla Kvinnors Hus för att höra vad de tycker behöver göras. Efter mötet har vi i kommit fram till två åtgärder som skulle underlätta möjligheten för hot- och våldsutsatta kvinnor att få tryggt boende inom befintligt bostadsbestånd.

Det första är att säkerställa att den hot- och våldsutsatta kvinnan, vid behov, kan få boende i en annan bostadsort. För många av kvinnorna är hotbilden som störst i det egna bostadsområdet. Genom formaliserade samarbeten mellan kommuner kan varje kommun avsätta ett antal lägenheter som kan bytas mot en lägenhet i en annan kommun.

Det andra är att se till att det finns möjligheter för våldsutsatta kvinnor, som kan bo kvar i den egna kommunen, att få förtur till en förstahandslägenhet genom bostadskön. I Värmdö fungerar det enligt uppgift bra med förturer för våldsutsatta kvinnor.

Med hänvisning till det ovanstående föreslår vi att

  • Värmdö kommun tar initiativ till att formalisera samarbeten med andra kommuner om byteslägenheter för  hot- och våldsutsatta kvinnor.

Mats Skoglund (v)

Dela den här sidan:

Kopiera länk