Uncategorized

Satsa på hyresrätter i Värmdö

Protokollsanteckning i Samhällsplaneringsnämnden
I Värmdö måste man ha gott om pengar för att få bostad. Många ungdomar, äldre, nyskilda, deltidsarbetande, ensamma föräldrar, arbetslösa och andra med begränsad ekonomi har svårt att få egen bostad. För i Värmdö har det knappast byggts hyresbostäder alls under det borgerliga styret. Och nu har vi en hyresbostadskö på snart 5000.

Det finns stora planer på nya bostäder i Gustavsberg. Men det kommer inte göra mycket åt situationen? I centrum planeras 2300 nya lägenheter. Byggandet kommer antagligen att pågå under c:a 15 år. De styrande partiernas ”ambition” är att 20 % av dessa bostäder ska bli hyresrätter. Det innebär att vi kommer att få knappt 500. Ett snitt på 33 lägenheter per år. Resten kommer att bli bostadsrätter. Gissa till vilka insatser.

Vämdö Bostäder har länge försökt intressera kommunen att få bygga hyresrätter. Man har presenterat ett tjugotal områden som skulle vara möjliga att bebygga. Reaktionen var länge kallsinnig. Bara ett projekt med någon volym har gått till planläggning. Det är därför möjligt att det kan bli fler hyresrätter i Värmdö. Dock har ännu inget kommit till Samnhällsplaneringsnämnden.

Man kan även fundera över vilka hyror de nya hyresrätterna får. Varken privata eller allmännyttiga byggherrar i Stockholm med omnejd lyckas producera bostäder till mänskliga kostnader. Kanske ska vi ha marknadshyror?! På andra orter har byggherrar som lägger ner sin själ i byggprocessen kunnat bygga billigt med kvalitet. Boverket har visat att byggkostnaderna kan sänkas med 40 %. Då skulle alla kunna efterfråga nyproducerade hyresrätter.

Socialdemokraterna hade skrivit en slarvigt formulerad motion för att angripa problemet. Den adresserar mycket angelägna behov. Därför är det stötande att den moderatledda majoriteten inte bemödar sig att ens komma med motförslag utan bara avstår.

Ingarö 20110828
Bertil Krakenberger (V)
ersättare i Samhällsplaneringsnämnden

Dela den här sidan:

Kopiera länk