Uncategorized

(V) vill ha jämställdhetsbokslut i Värmdö

Inrätta en jämställdhetsdelegation och upprätta ett jämställdhetsbokslut

Värmdö måste bli jämställt. Forskning och otaliga studier pekar på hur många delar av samhället, från skolgång till arbetsmarknad, sjukvård eller rättsväsende, ger män bättre förutsättningar än kvinnor. Det vore önskvärt, men är inte sannolikt, att Värmdö är en kommun där denna orättvisa mellan män och kvinnor inte existerar. 

Vi lever i ett samhälle där det finns påtagliga klyftor mellan män och kvinnor. Vi har en extremt könsuppdelad arbetsmarknad som innebär att män och kvinnor i stor utsträckning arbetar med olika saker. Det är ett problem i sig som förvärras av att mäns och kvinnors arbete värderas olika.  

Fackförbundet SKTF har tidigare visat hur exempelvis en ekonom som arbetar i ett mansdominerat företag tjänar mer än 10 000 kronor mer i månaden än en ekonom som arbetar i en kvinnodominerad bransch som i en kommun. Också i de fall män och kvinnor utför exakt samma arbetsuppgifter så tjänar män mer än kvinnor. En majoritet av de akademiker som examineras är kvinnor, men trots detta är det män som får höga chefsposter.

Det är inte bara i arbetslivet och i lönekuverten klyftor mellan män och kvinnor gör sig påminda. Inom kulturen får män mer utrymme än kvinnor, inom idrotten ges mer tv-tid och bättre träningsförutsättningar till män, i skolan behandlas pojkar och flickor olika och innanför hemmets väggar är det i nästan alla misshandelsfall en man som slår en kvinna. Många av dessa skilda förutsättningar mellan män och kvinnor kan kommunen påverka, men då krävs både kunskap och ambitioner.  T ex är det nödvändigt med könsuppdelad statistik.    

Vi föreslår att en kommunal jämställdhetsdelegation upprättas. Den ska nagelfara varje del av de beslut som fattas och den verksamhet som bedrivs av kommunen ur ett jämställdhetsperspektiv. När stöd till föreningar delas ut ska delegationen se om män och kvinnor får samma stöd, när löner sätts, när chefer utses eller när investeringar görs i stadsmiljön, då ska jämställdhetsdelegationen ställa frågan om besluten försvårar eller underlättar strävan efter ett jämställt samhälle. Jämställdhetsdelegationen bör rapportera direkt till kommunfullmäktige och kommunfullmäktige bör vara det organ som fastställer riktlinjer för delegationen.

Som ett stöd och komplement till jämställdhetsdelegationen föreslår vi att Värmdö kommun årligen upprättar ett jämställdhetsbokslut som mäter vilka konkreta åtgärder som vidtagits för att främja jämställdhet, och vad dessa åtgärder fått för resultat.

Med hänvisning till det ovan anförda föreslår vi att

  • Värmdö kommun inrättar en jämställdhetsdelegation som kan börja verka från och med 2012-01-01.
  • Värmdö kommun årligen upprättar kommunala jämställdhetsbokslut från och med kalenderåret 2012.
  • Kommunstyrelsen ges i uppdrag att arbeta fram förslag till riktlinjer och konstruktion av ovanstående jämställdhetsdelegation.       

Dela den här sidan:

Kopiera länk