Uncategorized

Tillfälliga ungdomsbostäder eller hyresrätter för alla?

Reservation till Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden 2010-12-07, 6:202 Dnr 540/2010

Värmdö Bostäder har fått kommunfullmäktiges uppdrag att skyndsamt försöka ordna tillfälliga ungdomsbostäder. Uppdraget är galet i sig. Det är en desperat åtgärd i avsaknad på långsiktig bostadspolitik.

Vi har idag en hyresbostadskö på nästan 5000 sökande. En stor andel av dessa är givetvis ungdomar i skriande behov av bostad. Ett behov som kommunen inte gjort något för att tillfredsställa. Under den gångna mandatperioden har det inte byggts mer än drygt hundra hyresbostäder. Det är det som är problemet. Nu försöker man med tillfälliga ungdomsbostäder döljs lite av problemet, så att man kan påstå att man gör något.

Tillfälliga bostäder betyder baracker. Ungdomsbostäder betyder kategoriboende. Vänsterpartiet tycker det är viktigt med integrerat boende. Generationerna behöver större kontaktytor inte mindre. Och så ska ungdomarna placeras i fula provisorier. Provisorier som dessutom har en klar tendens att bli permanenta.

De flerbostadshus som produceras i kommunen är nästan uteslutande bostadsrätter. Trots att de inte alltid är så lätta att sälja. I Värmdö finns idag ungefär 100 osålda bostadsrätter. Samhällsansvar vore om kommunen ordnade, så att dessa kunde användas av bostadssökande ungdomar.  Alla de här bostadsrätterna har kanske inte rätt storlek och kostnaderna är säkert högre än vad ungdomarna har råd med. Men har samhället råd att låta bostäder stå tomma, samtidigt som en massa människor saknar egen bostad? Och kanske kan man uppmuntra ungdomar att bilda kollektiv i de lägenheter som är särskilt stora.

Långsiktigt kan problemet bara lösas genom stor satsning på byggande av hyresrätter. Västerpartiet kräver 500 per år tills vi är ikapp kön.

Nu är de här frågorna inte BMH:s sak att avgöra. Vänsterpartiet får slåss för dessa frågor i andra fora. BMH ska ta ställning till om det är lagligt att utföra en viss åtgärd. På mark som i detaljplan är utpekad som park, borde det inte vara möjligt att bevilja positivt förhandsbesked för byggande av tillfälliga ungdomsbostäder.

Bertil Krakenberger (V)

Dela den här sidan:

Kopiera länk