artikel

Cancervården

I Mitt i Värmdö den 17 mars 2009 påstår biträdande landstingsråden Maria Wallhager (FP) och Lars-Joakim Lundquist (M)att Mats Skoglund har fel när han påstår att cancervården måste spara 53 miljoner kronor. De hävdar i stället att alliansen tillfört mer pengar till cancervården i Stockholms län.

Cancervården – svar till Maria Wallhager och Lars-Joakim Lundquist

I Mitt i Värmdö den 17 mars 2009 påstår biträdande landstingsråden Maria Wallhager (FP) och Lars-Joakim Lundquist (M) att jag har fel när jag påstår att cancervården måste spara 53 miljoner kronor. De hävdar i stället att alliansen tillfört mer pengar till cancervården i Stockholms län.

För cancerpatienterna är det en klen tröst att alliansen tillför pengar men sjukhusen har så ansträngd att de måste gå ut med sparkrav. Karolinska universitetssjukhuset har inte haft ekonomin i ordning under flera år och tvingas därför börja 2009 med ett kraftigt sparprogram för att uppnå ekonomisk balans. De skall producera samma sjukvård som 2008 men till lägre kostnad. Som vanligt fokuserar man på personalnedskärningar och 600 har varslats.

För bara några månader sedan enades alla politiska partier om en ny cancerplan för Stockholms läns landsting. Det är ett dokument där vi konstaterar att cancervården behöver mer pengar för att klara av fler patienter med större vårdbehov och nya dyra läkemedel.

Men i stället väntar alltså en rekordstor nedskärning av budgeten. Cancervården i Stockholms län tvingas spara 53 miljoner kronor till och med nästa år.

Till detta kommer att Cancerfonden i dag (den 24 mars) i en rapport anser att politikerna nu måste ta krafttag för att förhindra en alarmerande utveckling av cancerfall de närmaste decennierna. Jag menar att krafttagen måste bestå av annat än sparkrav.

Mats Skoglund (V)

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk